Hur fungerar ett föräldrakooperativ?

I Sverige har föräldrakooperativ funnits sedan mitten av 1970–talet. Minibojarna bildades redan 1989, först som en företagsknuten förskola (Trygg-Hansa) men blev sedan ett föräldrakooperativ.

Förskolan leds idag av vår rektor Josefin Lärking,  som är ansvarig för den pedagogiska verksamheten. Styrelsen, bestående av föräldrar, har en nära dialog med rektorn vilket ger stora möjligheter till föräldramedverkan och inflytande. Detta är den största skillnaden mellan föräldrakooperativ och kommunala förskolor.

Förskolan är inte vinstdrivande och alla pengar går direkt tillbaka till verksamheten och våra barn.

Att vara medlem

I samband med att du som vårdnadshavare tackar ja till en plats på Minibojarna blir du också medlem i vår ekonomiska förening och detta medför att du bidrar med insatser som beskrivs nedan.

Det engagemang vi lägger ner på vår förskola medför en större insyn och en möjlighet att lära känna både pedagoger och föräldrar bättre.

Men du som förälder är inte med i verksamheten som vikarie. Du har heller inte jourdagar som hos många andra föräldrakooperativ.

Vad förväntas av dig som förälder och medlem?

Minst en förälder per medlemsfamilj deltar i föräldrakooperativets arbete enligt följande:

Fixardagar

Delta vid storstädning och underhåll av föreningens lokaler med tillhörande utemiljö en dag per termin. Den dagliga städningen sköter en städfirma.

Styrelsearbete

Ingå i styrelsen, i normalfallet under två verksamhetsår per barn som är inskrivet i förskolan under hela förskoletiden. Styrelsen ses 2-3 timmar i snitt per månad, om inget särskilt behöver göras.

Föräldragrupper

Tiden då en familj inte sitter i styrelsen är en av föräldrarna istället med i en av de två föräldragrupperna:

Trivselgruppen

Anordna bl a sociala aktiviteter, samla in pengar och köpa presenter till personalen vid avslutningar.

Fixargruppen

Laga och åtgärda mindre saker som inte kan vänta till fixarhelgen.

Avgift

Vi betalar inte mer än på en kommunal förskola men vårt inflytande är mycket större.

Avgiften på ett föräldrakooperativ är densamma som på en kommunal förskola. Vi tar ut föräldraavgift i enlighet med den så kallade maxtaxan, det innebär att avgiften är inkomstrelaterad, men med en maximalt högsta avgift per barn.

Se mer information om maxtaxan på Stockholms stads hemsida.